Rowerowe Chełmno

Założenia Projektu:
Ekologia Ekologia
Aktywny czas wolny Aktywny czas wolny
Integracja społeczna Integracja społeczna
Piknik rowerowy Piknik rowerowy

Rowerowe Chełmno to projekt, który powstał dzięki Fundacji Odlewnia. Partnerami wydarzenia byli Urząd Miasta Chełmna, Chełmiński Dom Kultury, FAM-Technika Odlewnicza i Fundacja Orlen.

Sama idea promocji roweru jako środka zrównoważonego transportu jest proekologiczna.  Mocno podkreślamy fakt, że każdy kilometr na rowerze zamiast spędzony w aucie to nie tylko korzyść dla zdrowia, ale przede wszystkim dla naszej planety. Dodatkowo daliśmy mieszkańcom Chełmna narzędzia i wiedzę, a więc możliwość własnoręcznej i bezpłatnej konserwacji swoich rowerów. Nawiązaliśmy współpracę z Serwisem TwoWheels ze Świecia, dzięki temu podczas pikniku można było bezpłatnie oddać rower na przegląd i drobne naprawy oraz dowiedzieć się, jak samodzielnie przygotować dwa kółka do sezonu.

Zaplanowaliśmy na ten dzień wiele atrakcji –  m.in. warsztaty plastyczne dla rodzin z dziećmi, warsztaty dotyczące bezpieczeństwa na drodze, znakowanie rowerów i wielki przejazd rowerowy.  Stworzyliśmy mapy z trasami rowerowymi by zachęcić mieszkańców do tego, aby aktywnie spędzać swój wolny czas – mamy nadzieję że dzięki temu jeszcze chętniej będą spędzać czas na rowerze, co z pewnością przełoży się na poprawę zdrowia i kondycji.

Grantodawcy

Fundacja Orlen

Projekt zrealizowany ze środków Fundacji ORLEN w ramach programu Moje Miejsce na Ziemi.

Urząd Miasta Chełmna
Chełmiński Dom Kultury
Fam-Technika Odlewnicza Sp. z o.o.