Chełmińskie Biuro Detektywistyczne

Czasem, aby zobaczyć światło, trzeba tylko nieco zmienić perspektywę
(Dan Brown, Zaginiony symbol)

Tak też będzie w naszym projekcie. Zobaczymy Chełmno oczami Młodych, Chełmno przyszłości, Chełmno spotkań z przyjaciółmi, radości, ale też smutku, niespełnionych marzeń, deszczowych dni. Chełmno, które zaprasza do interakcji.

Chełmińskie Biuro Detektywistyczne to 12 młodych osób, które zechcą pokazać Chełmno ze swojej perspektywy i wciągnąć nas w spacer po mieście ich ścieżkami. Projekt składa się z trzech modułów.

ODKRYWAMY CHEŁMNO to 3 spotkania warsztatowe, których zadaniem jest przekazanie uczestnikom wiedzy i umiejętności, z których będą korzystać w dalszej części projektu, ale też integracja grupy. Na tym etapie odbędzie się nocny spacer po Chełmnie z przewodnikiem PTTK, warsztaty detektywistyczne oraz warsztaty z tworzenia gier i zagadek. To baza do realizacji drugiej części projektu – CHEŁMIŃSKICH ZAGADEK. Będzie to akcja skierowana do mieszkańców i miłośników miasta. Młodzi ludzie będą regularnie publikować w mediach społecznościowych stworzone przez siebie zagadki dotyczące Chełmna, detali architektonicznych, ważnych dla miasta wydarzeń. Każdy z uczestników stworzy własną zagadkę. Na osoby, które włączą się w zabawę i jako pierwsze wskażą właściwą odpowiedź będą czekały upominki. Trzeci moduł to CHEŁMIŃSKIE POTYCZKI, czyli gra miejska zrealizowana w formie, jaką ustalą między sobą uczestnicy projektu.

Bądź na bieżąco i polub nas na Facebook’u lub napisz do nas na adres detektywi@fundacjaodlewnia.pl

KONKURS
Chełmińskie zagadki. Przerwa! Pytanie?  to konkurs dotyczący historii, zabytków i legend związanych z Chełmnem.  Konkurs składa się z 12 zagadek przygotowanych przez młodzież z “Chełmińskiego Biura Detektywistycznego”.

Młodzież pomaga sławnemu detektywowi znaleźć pomocników, a zagadki to dopiero pierwszy etap w poszukiwaniu takowych w Chełmnie. Dzięki temu konkursowi młodzi asystenci będą mogli odnaleźć chętnych do rozwiązania tajemnicy pewnej zbrodni. A dla 12 najlepszych początkujących detektywów są przewidziane ciekawe nagrody. Pytania mają na celu wprowadzenie do etapu drugiego, który odbędzie się w dniach 6-8. 08. 2021 roku w Chełmnie.

Pliki do pobrania:
Pytania konkursowe [Word]