Rowerowe Chełmno

Aktywizacja Aktywizacja
Integracja społeczna Integracja społeczna
Edukacja Edukacja

Rowerowe Chełmno to projekt, który powstał dzięki Fundacji Odlewnia. Partnerami wydarzenia byli Urząd Miasta Chełmna, Chełmiński Dom Kultury, FAM-Technika Odlewnicza i Fundacja Orlen.

Sama idea promocji roweru jako środka zrównoważonego transportu jest proekologiczna.  Mocno podkreślamy fakt, że każdy kilometr na rowerze zamiast spędzony w aucie to nie tylko korzyść dla zdrowia, ale przede wszystkim dla naszej planety. Dodatkowo daliśmy mieszkańcom Chełmna narzędzia i wiedzę, a więc możliwość własnoręcznej i bezpłatnej konserwacji swoich rowerów. Nawiązaliśmy współpracę z Serwisem TwoWheels ze Świecia, dzięki temu podczas pikniku można było bezpłatnie oddać rower na przegląd i drobne naprawy oraz dowiedzieć się, jak samodzielnie przygotować dwa kółka do sezonu.

Zaplanowaliśmy na ten dzień wiele atrakcji –  m.in. warsztaty plastyczne dla rodzin z dziećmi, warsztaty dotyczące bezpieczeństwa na drodze, znakowanie rowerów i wielki przejazd rowerowy.  Stworzyliśmy mapy z trasami rowerowymi by zachęcić mieszkańców do tego, aby aktywnie spędzać swój wolny czas – mamy nadzieję że dzięki temu jeszcze chętniej będą spędzać czas na rowerze, co z pewnością przełoży się na poprawę zdrowia i kondycji.

Grantodawcy

Fundacja Orlen

Projekt zrealizowany ze środków Fundacji ORLEN w ramach programu Moje Miejsce na Ziemi.

Urząd Miasta Chełmna
Chełmiński Dom Kultury
Fam-Technika Odlewnicza Sp. z o.o.